Settelen in Santiago - Reisverslag uit Santiago de Chile, Chili van Rob Gemert - WaarBenJij.nu Settelen in Santiago - Reisverslag uit Santiago de Chile, Chili van Rob Gemert - WaarBenJij.nu

Settelen in Santiago

Door: Rob

Blijf op de hoogte en volg Rob

21 Maart 2009 | Chili, Santiago de Chile

Zo, Claudio de klusjesman is eindelijk de deur uit. Volgens Leticia heeft hij me afgezet – wat ik gezien zijn glimmende oogjes en buiginkje bij het afscheid graag geloof –, maar dat kan me niks schelen. Voor omgerekend 7 euro 50 wapperen de gordijnen nu vrolijk in de wind. Voor dat bedrag was ik echt niet van plan zelf te gaan klooien. Bovendien was het voor Claudio geen eenvoudig karweitje. De knoeperharde muur heeft hem twee boorkoppen en bijna anderhalf uur van zijn zaterdagmiddag gekost.
Ons appartementje was leeg toen ik hier dinsdag in de verschroeiende hitte zwaar bepakt aankwam. Ik moet zeggen: het viel niet tegen. Ik denk dat het woord ‘keurig’ het meest recht doet aan ons huisje. Alles ziet er behoorlijk nieuw uit. Vooral de vloer is mooi. Ik zal proberen een paar foto’s bij te voegen.
Groot is het appartement niet. De woon- en slaapkamer is ongeveer 6 bij 3,5 meter, met een uitsteeksel richting de deur. Er zit ook een keukentje in. Dan hebben we nog een badkamertje. Lang, heet douchen is er niet bij, want het water moet in een of andere elektrische ketel een uur worden verwarmd voordat je onder de straal kunt gaan staan. Ik moet nog steeds uitzoeken hoe dat ding precies werkt.
De afgelopen dagen stonden voor mij in het teken van acclimatiseren. Zo langzamerhand begint ons stulpje gezellig te worden. Ik heb een mooie plant gekocht, een paar posters tegen de muur gespijkerd en mijn Kuifje-figuurtjes een fraai plekje gegeven.
We wonen vier hoog in een appartemententorentje met de naam Shakira. Geblondeerde, buikdansende vrouwen heb ik nog niet gesignaleerd, maar het uitzicht maakt veel goed. We kijken uit over de westkant van de stad. We kunnen zien hoe de bussen af en aan rijden bij het busstation San Borja, dat op een paar honderd meter afstand ligt. In de verte zien we vliegtuigen opstijgen en landen. Nog een eind verderop, ietwat wazig door de smog, ligt het kustgebergte. ´s Avonds strekt een zee van lichtjes zich aan onze voeten uit.
’s Ochtends is het lekker koel in het appartement, maar ’s middags komt de zon er op te staan en dan wordt het ongenadig heet. Met zo’n groot raam hebben we ’s avonds weinig privacy - hoewel we geen inkijk hebben, voelt het niet prettig - en is het ´s ochtends zo licht dat we heel vroeg wakker worden. Drie goede redenen om gordijnen aan te schaffen. Toen ik in de ijzerwarenwinkel was voor de rails, vroeg ik of ze niet een mannetje hadden om die dingen op te hangen. Dat hadden ze niet, maar gelukkig was Claudio met zijn gereedschapskist in de buurt om me uit de brand te helpen. Ik verstond geen moer van wat hij tegen me zei (en toen hij dat in de gaten kreeg, voor zich uit mompelde), maar de gordijnen hangen, en daar ging het per slot van rekening om.

Vandaag is de rolverdeling dezelfde als in de afgelopen dagen: het vrouwtje vertrekt ’s ochtends vroeg om te werken, het mannetje slaapt uit en gaat vervolgens in het gigantische winkelcentrum in de buurt op jacht naar spullen voor het appartement. Zo heb ik stoelen, een televisie en keukenspullen naar ons nestje gesleept. De volgende prioriteiten: een koelkastje en een telefoon- en internetverbinding.
Helaas hebben Leticia en ik nog niet veel tijd voor elkaar gehad. Op de dag dat ik aankwam, vond ze een baan als manager in een hotel. Ze begon de volgende dag al. Ze heeft tot nu toe iedere dag van acht tot acht gewerkt. Sinds ik een Chileens mobiel nummer heb, belt ze me wel vijf keer per dag, maar het blijft allerminst ideaal. Volgens haar is het voordeel van deze baan dat ze maar vijf dagen in de week hoeft te werken en dat ze maandelijks een paar dagen extra vrij krijgt. Ook schijnt het goed te betalen en kan ze niet kieskeurig zijn in deze crisistijd. We kijken maar een tijdje aan hoe het gaat. Het dwingt mij in ieder geval om ook snel een bezigheid te zoeken.
Hebben we ook nog wat leuks gedaan? Nou, de vegetariërs onder ons zullen me ongetwijfeld verfoeien, maar ik noem twee grote – wat zeg ik: enorme – lappen rood vlees wegkappen best leuk. ¡Viva la cocina chilena!

• 22 Maart 2009 - 10:30

John En Marion:

Nou Rob dat ziet er niet slecht uit. Maaruh...niet meer van die mega-lappen vlees verorberen hoor! Wij willen graag weten waar het hondje is......woont hij bij jullie? En zo ja,zet hem of haar dan op de foto voor ons.
    Het ga je goed en sukses met het vinden van een leuke baan.

Groetjes John en Marion

• 22 Maart 2009 - 21:24

Hans En Geral Scheperkeuter:

Succes Rob, tot zover heb je het goed getroffen. Enig idee wat voor werk je zou willen doen daar?

Groeten,
    Hans-Robert

• 23 Maart 2009 - 11:05

Sanne:

Hola Rob,

Balen dat ik door mijn weekenddienst niet meer op je afscheidsfeestje kon zijn... Maar zo'n blog is toch wel ideaal om op de hoogte te blijven! Alleen al van je foto's krijg ik weer de 'zuid-amerika kriebels'... Echt zo goed dat je bent gegaan... En ik kijk nu al uit naar al je komende avonturen... Lijkt me ook een leuke rol in weggelegd voor Claudio! Tot de volgende x!
    Groet,

Sanne

• 23 Maart 2009 - 18:28

Laura:

nou, dat klinkt al allemaal helemaal knus en huiselijk en gezellig!! :)

wij weppers gaan a.s. maandag een nieuw cursusblok in, het laatste... toch gek dat jij er niet bij zult zitten...

heel veel geluk daar toegewenst!! succes met banenjacht en hou ons op de hoogte!

xxx laura

• 23 Maart 2009 - 18:49

Jurriën:

Hoi Rob,

Dan wordt je een keer wakker voordat de zon alweer onder is......

Maar leuk om te horen dat je een goede start hebt in Chili.

Groeten,

Jurriën.

• 24 Maart 2009 - 00:08

Dick:

Hey Rob,

Mooi man, dat je de stap naar Chili hebt gemaakt. Veel plezier daar! En als je echt niets te doen hebt: ga eens de pleintjes op, op zoek naar de nieuwe Marcelo Salas. Misschien sta je dan over een paar maanden te boek als de Piet de Visser van Wilbertoord! ;)

Adios!

• 24 Maart 2009 - 20:05

Lori:

Ola! Of zeggen ze dat alleen in Spanje? Super leuk om te lezen hoe je het aan het settelen bent daar. Je bent nog niet weg of de school in Wilbertoord heeft problemen met vochtplekken, wat natuurlijk uitgebreid in onze editie staat. Maar goed, als ik er nog een keer heen moet voor een verhaal, weet ik het nu wel te vinden ;). Veel plezier daar!

Groetjes Lori